ALMANYA ile Türkiye arasında 30 Ekim 1961’de imzalanan İşgücü Antlaşması ile çok sayıda Türk’ün hayatı tamamen değişti. Almanya’da çalışmak üzere memleketlerini terk eden bir zamanın misafir işçileri, geçen yarım asrın ardından bugünün başarılı iş insanları haline geldiler. Bugün Almanya’da 3 milyon Türk yaşıyor. 

İş dünyasında Türkler genellikle ‘dönercilik’ ile anılsalar da, aslında pek çok sektörde faaliyet gösteriyorlar. 600 binden fazla Türk’ün aktif olarak iş yaşamında yer aldığı Almanya’da 80 binden fazla Türk asıllı işletme olduğu tahmin ediliyor. Bu işletmelerin çok büyük bir kısmı ise gıda, perakende, ulaşım, bilgi ve iletişim, araç bakımı ve tamiri gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. 

Türk iş insanlarının son yıllarda Türkiye’nin de gelişmesiyle birlikte bir özgüven değişimi yaşadıklarını aktaran Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Suat Bakır, Almanya ekonomisinde Türklerin gelecekte çok daha fazla söz sahibi olabileceğini belirtiyor. Sadece Almanya’da yaşayan Türklerin değil, Türkiye’den Almanya’ya yapılan yatırımların da son yıllarda arttığını söyleyen Bakır, 2012’de Türkiye’den Almanya’ya 668 milyon euro yatırım yapıldığını aktarıyor.

Almanya’da çok sayıda Türk şirketi var; Mavi, Turkcell, Temsa, LTB, Beko, Sarar, Dünyagöz bunlardan bazıları. Ancak Almanya Türklerinin ülkede kurmuş olduğu şirket sayısı da hayli fazla. Burada Almanyalı Türklerin kurmuş olduğu 10 başarılı şirketi sizin için derledik…