Reklam kampanyaları; piyasada faaliyet gösteren firma, kurum ve kuruluşların, piyasadaki varlığını duyurmak veya ürün, hizmetleriyle ilgili Pazar payını büyütmek, markalaşma yolunda hedef kitlede bilinirliği arttırmak, benzer ürün veya hizmetlerle rekabet edebilmek amacıyla gerçekleştirdikleri tanıtım, iletişim sürecidir. Firmalar bu nokta da, reklam konusunda uzmanlaşmış, farklılık yaratabilen, dikkat çekebilecek işlere imza atabilen, reklam ajanslarıyla çalışmaktadır. 

Firmalar reklam ajanslarıyla çalışarak, hedef kitlesi ile bugüne kadar ki etkileşimini görmekte, hem de bu etkileşimi istediği şekilde yönlendirmek için, neler yapması gerektiğini öğrenmektedir. Reklamın firmalar için önemini, hangi reklam mecralarının halkın üzerinde etkili olduğunu, maliyet hesaplarının nasıl veya hangi kriterleri göz önüne alarak yapılmasının doğru olabileceğini öğrenmektedir. Reklam danışmanlığı bir yerde, firmaların pazardaki ilerleyişine hız katan motor görevi görmektedir.

Reklam ajansları, bu şekilde, genel anlamda bir bilgilendirme yaptıktan sonra, firmaların isteği doğrultusunda, onların reklam danışmanlığını üstlenmektedir. Buna göre reklam danışmanlığı şunları kapsamaktadır.

a) (PR) piyasa araştırmalarının kimler tarafından nasıl yapılacağını ve sonuçlarının nasıl değerlendirilmesi gerektiği bilgisini firmaya vermektedir. Araştırmaları başlatıp, sonuçlarını firma ile paylaşmaktadır. Yani geri bildirim yapmakta ve birlikte sonuç üretmektedirler. Piyasa araştırmaları; kurumun içinde bulunduğu Pazar durumu, marka bilinirliği, tüketicilerinin firmaya yaklaşımları, satış miktarı, firmanın ürün veya hizmetleriyle ilgili eksikleri v.s. gibi özellikleri ortaya çıkaran bir dizi analiz çalışmalarını kapsamaktadır.

b) Yukarıdaki sonuçlardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, firmanın reklama ne kadar yatırım yapması gerektiğini, yani reklam kampanyasının bütçesini çıkarmalarında yardımcı olmaktadırlar.

c) Bütçe hesabı ortaya çıktıktan sonra, hangi tip reklamların tasarlanması gerektiğini, reklam filmleri mi?, reklam cıngılları mı?, yoksa sadece açık hava reklamları mı?, gazete, dergi, billboard türü, baskılı reklam tasarımları mı? yapılacağının tespiti noktasında yardımcı olmaktadır.

d) Basım yerleri, ofset, dijital baskı, yapım firmaları, oyuncu seçimleri, kanal seçimleri gibi diğer kuruluşlarla iletişimi kurmakta ve maliyet konusunda anlaşma yapılmasına destek olmaktadırlar.

e) Yapılan reklam tasarımlarının her noktasında, yaratıcı fikir, etkileyici slogan, çarpıcı her hangi bir verinin bulunması noktasında da destek olmaktadır.

f) Son aşamada ise, reklam kampanyasının bitmesiyle yapılan, kampanyanın etkilerini öğrenmek amacıyla, piyasa araştırmalarını yönlendiren ve sonuçlarının firmaya bildirilmesine yardımcı olmaktadır.